LAMBERTO ORTIZ TORRERO: Redescubriendo a Bluff (1903-1940). Olé libros
Homenatge reinvindicatiu del dibuixant Lamberto Ortiz a un dels humoristes gràfics més important de la República: Carlos Gómez Carrera, “Bluff”. L'estudi és també una enfervorida crítica al sistema repressiu del Franquisme, que inclou les condicions de les presons; la utilització de la tortura (com en el cas de l'editor propietari de La Traca Vicent Miquel Carceller o del seu últim director, Juan Gramaje, “mort” en un interrogatori); la utilització de falsos testimonis en els falsos processos judicials (com va ocórrer amb el mateix “Bluff”); o la crueltat genocida dels afusellaments. És precisament davant la Fossa 114 del cementeri de Paterna, en la qual es trobaven les restes del dibuixant (i de moltes més persones) on Lamberto Ortiz afirma comprometre's a fer el possible per traure'l de la fossa de l'oblit.
Redescubriendo a Bluff és una narració en primera persona un poc detectivesca en la seua manera de proporcionar la informació. Es partix del desconeixement absolut: de la mateixa existència de l'humorista gràfic Carlos Gómez Carrera, de la seua importància, del seu origen i, fins i tot, del seu nom correcte; per a què a poc a poc -investigant amb rigor, realitzant entrevistes i aprofitant algun colp de sort- s'aconseguisca un coneixement rellevant de la seua figura. D'una banda, de la seua trajectòria vital, que arriba fins al testimoniatge de Gonçal Castelló, que va veure en la presó Model de València com Carlos Gómez *Carrera formava part de la saca que afusellarien el 28 de juny de 1940 a Paterna, al costat de Carceller i més presos. Per un altre, de la seua trajectòria professional, “Bluff” va col·laborar amb els periòdics i revistes més importants dels anys 30: Flirt, Gracia y Justicia, La Libertat, Gutiérrez, Adelante o La Traca. En eixa trajectòria va passar de fer uns dibuixos surrealistes i d'humor blanc, a altres crítics amb la monarquia, Juan March, la CEDA, Falange o l'exèrcit colpista. En la sentència que ho va condemnar a mort pot llegir-se: “Hechos probados: publica dibujos de la más baja moral, en los que se ridiculizan al Generalísmo Franco y a los generales de nuestra Santa Cruzada”.
Finalment, cal destacar l'edició bellament maquetada de l'editorial Olé, amb nombroses fotografies, reproduccions en color de moltes de les historietes del dibuixant i altres documents, entre ells els relatius al seu procés judicial.
Pedro Luis Alonso